Descriere
Cartea reprezintă o noutate în literatura de specialitate logopedică din România. Abordează teoretic, pragmatic, funcțional o categorie de tulburări de limbaj și comunicare asupra căreia încă nu există un consens în rândul specialiștilor străini sau români. Pune la dispoziția specialiștilor instrumente actualizate de diagnostic logopedic diferențial, verificate printr-o cercetare riguroasă. În aceeași măsură cartea este utilă studenților sau celor care sunt la începutul carierei logopedice. De asemenea, părinții copiilor cu tulburări de limbaj pot să găsească resurse valoroase în paginile acestei cărți.
«Logopedia, ca știință interdisciplinară, este un domeniu de activitate relativ tânăr, dintr-o perspectivă a ontogenezei cunoașterii. Există tulburări de limbaj asupra cărora specialiștii au ajuns la un relativ consens, dar și tulburări complexe, cu ipoteze etiologice și paradigme de abordare încă în curs de stabilire. Această ultimă stare de fapt se regăsește când discutăm despre tulburarea de dezvoltare a limbajului, care are o cauzalitate neprecizată și o incidență relativ crescută (7%) în rândul copiilor preșcolari și școlari mici. Efectele acestei tulburări nu dispar spontan odată cu înaintarea în vârstă, dar pot fi limitate și contracarate printr-o intervenție logopedică pertinentă.
Cartea de față a fost scrisă având o dublă determinare. Pe de o parte, există perspectiva practicianului cu experiență de peste douăzeci de ani în domeniul terapiei tulburărilor de limbaj și de comunicare, iar, pe de altă parte, cartea oferă informații de actualitate, bazate pe cunoștințele despre tulburarea de dezvoltare a limbajului existente în acest moment, dar și pe datele de cercetare obținute de autor. Lucrarea are și o parte pragmatică, aplicativă importantă, ceea ce îi sporește adresabilitatea. Obiectivele și activitățile terapeutice incluse în ghidul pentru dezvoltarea abilităților de limbaj și comunicare sunt menite să servească drept ilustrări ale practicii logopedice bazate pe dovezi și pot fi folosite de specialiști, viitori specialiști și chiar părinți ca un ghidaj în (re)abilitarea copiilor cu tulburare de dezvoltare a limbajului. Exercițiile prototipice pot fundamenta apoi programele de terapie logopedică individualizate, concepute pentru a se adapta la arhitectura individuală a copilului, punctele forte și punctele slabe ale acestuia, stilul individual de învățare, diferit de la un copil cu tulburare de dezvoltare a limbajului la altul.» (Ovidiu-Cristian Tudorean)