Descriere
Al treilea volum din trilogia LITERATURA ROMÂNA PENTRU ELEVI, semnata de doamna prof. Mariana Badea, este cel de DRAMATURGIE, care este structurat în doua parți:
Partea I cuprinde eseuri structurate ale operelor dramatice, organizate pe speciile literare ale dramaturgiei: tragedia, drama, comedia.
Partea a doua este alcatuita din eseuri structurate al caror conținut ilustreaza relația dintre doua personaje, o abordare inedita și unica a dramaturgiei.
Cartea debuteaza cu Accepțiile genului dramatic și ale spectacolului teatral, dupa care speciile tipice ale dramaturgiei încep cu TRAGEDIA ANTICA GREACA și TRAGEDIA din literatura româna. DRAMA ROMÂNEASCA include dramaturgii din elita literaturii române și o varietate de teme care definesc specificul fiecarei piese: DRAMA ISTORICA din perioada pașoptista este reflectata prin eseuri specifice despre domnia conducatorilor care au stat pe tronul Moldovei și al Țarii Românești; DRAMA DE IDEI și DRAMA PSIHOLOGICA fac obiectul altor eseuri, în care se explica detaliat conceptele estetice specifice și se evidențiaza temele și motivele literare adecvate concepției fiecarui dramaturg; DRAMA EXPRESIONISTA, TEATRUL ABSURD și DRAMA PARABOLA constituie o mare izbânda a literaturii române și reprezinta un vârf al dramaturgiei românești, analizate și argumentate în acest volum. Evoluția COMEDIEI demonstreaza ca specia s-a perfecționat de la primele piese scrise în perioada pașoptista, desavârșindu-se în creațiile dramaturgilor care au excelat în varietatea comicului. Personajele memorabile, construite cu ironie și sarcasm, sunt nemuritoare prin replicile de un comic irezistibil.
Volumul mai cuprinde – în premiera pentru literatura școlara – eseuri inedite intitulate RELAȚIA DINTRE DOUA PERSONAJE, atât în drame, cât și în comedii. STILUL este accesibil elevilor, explicativ și ilustrativ, astfel încât sa înțeleaga esența, conținutul și particularitațile situațiilor și ale personajelor comice și sa poata redea – oral sau scris – o analiza pertinenta și corecta a subiectului oricarei opere, în conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor.