Description
Putin a creat o societate în care omul obișnuit nu va deține niciodată controlul asupra propriei existențe, în care domnesc teroarea, paranoia și sărăcia. Dar cum se reflectă toate astea în viața reală? Răspunsul îl descoperim în Viitorul e istorie.
Marile transformări sociale, economice și culturale prin care a trecut Rusia în ultimele decenii se reflectă aici nu doar la nivel general, ci și la unul individual într-un fel în care ne face să înțelegem în profunzime ce se petrece nu departe de noi. Destinele a patru oameni născuți în ultimii ani ai comunismului se împletesc cu ale unor personaje-cheie din istoria recentă a țării, precum Aleksei Navalnîi sau Boris Nemțov. Deși, în urma discuțiilor și a interviurilor cu aceștia, Masha Gessen a ajuns să le afle cele mai nuanțate trăiri, nimic în această carte nu este romanțat sau privit din perspectiva subiectivă a autoarei. Și totuși faptele relatate au un impact emoțional puternic asupra cititorului.
MASHA GESSEN (n. 1967) lucrează în presa scrisă și se identifică pe sine ca persoană nonbinară. A publicat mai multe cărți și articole în publicații de renume printre care The New York Times, The New York Review of Books, The New Yorker, Slate, Vanity Fair.
A obținut burse și premii de prestigiu, precum Guggenheim, Andrew Carnegie, Nieman și National Book Award. A predat la Bard College, iar din 2023 predă la Craig Newmark Graduate School of Journalism din cadrul City University of New York. Din 2013 trăiește în New York.
Nu e doar cea mai bună carte a Mashei Gessen, ci și cheia cu care poţi deschide poarta Rusiei actuale pentru publicul occidental.
Armand Goșu, istoric și expert în spațiul ex-sovietic
O carte fascinantă și profundă.
The New York Times Book Review
O lucrare ambițioasă, atemporală, pe cât de emoționantă, pe atât de necruțătoare.
The Washington Post
Unul dintre cei mai perseverenți și neînfricați critici ai lui Putin analizează decăderea devastatoare a Rusiei postsovietice în autoritarism și cleptocrație prin prisma trăirilor a patru cetățeni ruși deziluzionați.
Publishers Weekly
O critică plină de curaj a regimului lui Putin.Toţi cei care se întreabă cum a ajuns Rusia în mâinile acestuia și ale acoliţilor săi, și ce înseamnă asta pentru restul populaţiei, vor găsi aicio explicaţie edificatoare și de ţinut minte.
The Times
Patru decenii de istorie intelectuală a Rusiei, privite prin ochii a patru personaje tolstoiene.
The Washington Post
Remarcabila radiografie a unei epoci în continuă schimbare. Gessen îmbină poveștile de viaţă ale personajelor sale, creând un tablou tulburător. Analiza administraţiei malefice a lui Putin are același efect asupra cititorului. O carte sfâșietoare, înduioșătoare și relevantă pentru mulţi.
San Francisco Chronicle
Povestindu-ne în detaliu vieţile a patru ruși născuţi în anii 1980, Masha Gessen ne ajută să înţelegem ce se întâmplă de aproape jumătate de veac încoace cu această ţară, cum s-a schimbat de la Brejnev, Andropov și Gorbaciov până la Rusia de astăzi, condusă de Putin. Viitorul e istorie explorează felul în care o ţară care promitea măcar să încerce un parcurs democratic s-a întors la regimul autoritar, la tiranie și dictatură. Scriind cu atenţie, pasiune și curaj, Masha Gessen simte emoţiile rușilor, pentru că se poate identifica cu ei, și, în același timp, le poate explica publicului vestic, mai ales celui american, care deseori nu are datele necesare pentru a înţelege Rusia.
Maria Aleksandrovna Gessen s-a născut în URSS în 1967, într-o familie de evrei din Moscova. A emigrat la 14 ani, împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii. A revenit la Moscova la vârsta de 30 de ani, unde a lucrat în presă și, pentru o scurtă perioadă, ca director al secţiei de limbă rusă a postului de radio Europa Liberă (Radio Liberty). Părăsind definitiv Rusia în decembrie 2013, ulterior Gessen a aflat că procuratura din Moscova a deschis pe numele său un dosar de urmărire penală pentru o așa-zisă „răspândire de informaţii false“, după ce a discutat pe reţelele de socializare despre atrocităţile comise de armata rusă la Bucia, în Ucraina.
Armand Goșu, istoric și expert în spațiul ex-sovietic