Description
Lucrarea de fata se doreste a fi o modesta contributie la reinvierea interesului stiintelor sociale pentru problematica valorilor. Conceptul se situeaza mereu la granita dintre abstract si concretul trait al vietii sociale. Desi se refera la interioritatea individului, interesul sociologiei pentru valori ramane strans legat de determinarea lor sociala. Considerand ca valorile raman un fenomen social latent, dar nu unul cu totul eluziv, ne propunem, in loc de orice alta introducere, sa prezentam cateva premise epistemologice sine qua non in cercetarea lor.
Cercetarea apartine in egala masura unor domenii ce interfereaza in mod firesc, cel al sociologiei valorilor si cel al sociologiei educatiei. Surprinzand procesul de socializare a valorilor profesionale in perioada educatiei universitare, lucrarea de fata se doreste a fi o modesta contributie la reinvierea interesului stiintelor sociale pentru problematica valorilor.
Interesul sociologiei pentru valori ramane strans legat de determinarea lor sociala. Pot fi intelese ca dimensiuni sine qua non ale culturii de grup. In acest sens, socializarea educationala presupune expunerea viitorilor profesionisti la un set de valori ocupationale si la o anumita reprezentare idealizata asupra viitorului lor rol profesional.