Description
Puterea: Despre invenția bateriei care va salva lumea / Powerhouse de Steve LeVine poate fi numită o carte de aventuri cu savanți, în care aceștia sunt implicați într-o luptă acerbă pentru întâietate în inventarea super-bateriei. Sau, altfel spus, cartea vorbește despre războiul bateriilor, o cursă între națiunile industrializate de a crea o nouă baterie-minune care să ducă la fabricarea pe scară largă a vehiculelor electrice... Într-o lume în care petrolul nu mai este sursa de energie cea mai convenabilă pentru planetă, se caută o sursă de energie alternativă, care să ne alimenteze mașinile, să protejeze mediul și să țină în frâu încălzirea globală, fiind capabilă totodată să reconfigureze geopolitica globală.
„O eră electrică ar fi redus cererea de petrol, și astfel puterile petroliere în expansiune rapidă cum ar fi Rusia lui Vladimir Putin, familia conducătoare a Arabiei Saudite și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar fi pierdut venituri de zeci de miliarde de dolari. China ar fi putut să-și transfere populația în mașini electrice, să scape de propulsia cu benzină și să-și purifice astfel aerul. În general, lumea ar fi consumat mai puțin petrol și și-ar fi făcut mai puține griji pentru schimbările climatice.”
În acest război, țările care își dispută supremația sunt Japonia, Coreea de Sud, China și America, toate vizând, pentru câștigarea cursei, obținerea primului procent din piață. Într-o perioadă în care lumea încearcă să își revină după criza globală din 2008-2009, mințile luminate sunt conștiente de faptul că descoperirile tehnologice fundamentale au puterea să facă economiile să progreseze. Ba mai mult decât atât, Wan Gang - ministrul chinez al Științei crede că:
„Bateriile puternice, accesibile și mașinile pe care le alimentează acestea aveau să inițieze următorul mare boom economic.”
Cartea se va dovedi o lectură cum nu se poate mai interesantă pentru pasionații de fizică, chimie, inginerie și tehnologie, fiind plină de informații referitoare la modul cum se construiește o baterie, istoria bateriilor, începuturile erei electrice, începuturile erei atomice, istoria mașinilor electrice, fiind totodată o lectură captivantă despre sursele de energie ale viitorului, care reprezintă marea provocare a lumii în momentul de față. Pentru cititorii fără o înclinație anume față de aceste arii de activitate, cartea reprezintă o incursiune interesantă în culisele inovației și tehnologiei, domenii în care drumul parcurs de un produs de la idee la implementare este adesea sinuos și plin de obstacole neprevăzute.
Autorul cărții, Steve LeVine este corespondentul la Washington al portalului economic Quartz care se autodefinește ca fiind „un ghid al noii economii globale pentru oamenii cărora le place schimbarea”, unde scrie despre geopolitica energiei și tehnologiei. Steve LeVine este de asemenea profesor adjunct la Georgetown University’s School of Foreign Service unde predă cursuri despre securitatea energiei. The Oil and the Glory și Putin’s Labyrinth sunt alte două cărți semnate de el.
Pentru scrierea cărții de față, lui LeVine i s-a permis accesul pentru documentare în laboratorul federal Argonne, de lângă Chicago, unde a putut urmări activitatea unui mic grup de genii, care, prin munca lor de zi cu zi pot schimba cu adevărat cursul lumii în care trăim.
Povestea super-bateriei începe în vara anului 2010, când, Wan Gang - ministrul chinez al Științei și expert în știința materialelor – întreprinde o vizită la Laboratorul Național Argonne (mai exact la Departamentul de Baterii de la Argonne), un centru de cercetare federal protejat, din afara orașului Chicago, unde s-a inventat tehnologia revoluționară a bateriei litiu-ion, bazată pe compusul nichel-mangan-cobalt (NMC), folosită pentru mașinile electrice Volt. Această tehnologie le dă speranțe producătorilor din domeniu să obțină o energie dublă față de bateriile bazate pe vechea tehnologie, compuse din litiu-fier-fosfat. LeVine ne spune aici povestea vieții lui Wan Gang și cum președintele chinez Hu Jintao l-a solicitat să facă din China producătorul numărul unu din lume de automobile electrice, ridicându-l totodată la rangul de ministru, așa cum, pe parcursul cărții va relata pe scurt povestea vieții fiecărui savant implicat în povestea bateriilor.
MIZELE
În prima parte a cărții, intitulată „Mizele” aflăm o scurtă istorie a bateriilor litiu-ion și a etapelor de cercetare prin care au trecut până să devină un produs viabil și performant, dar și o istorie a Laboratorului Național Argonne care a avut un rol cheie în nașterea Erei Atomice. Tot acum îi cunoaștem pe savanții care au contribuit prin inovațiile lor la descoperirea, respectiv îmbunătățirea bateriilor litiu-ion, până ca acestea să ajungă să aibă un cuvânt greu de spus în industria mașinilor electrice. Este vorba despre cei pe care LeVine îi numește „băieții de la baterii” mai exact: John Goodenough, Mike Thackeray, Shigeto Okada, Akshaya Padhi, Chris Johnson, Khalil Amine și Jeff Chamberlain.
La sfârșitul primei părți a cărții, Jeff Chamberlain, devenit noul șef al laboratorului de cercetare de la Argonne începe să vândă licențe pentru NMC (compusul nichel-mangan-cobalt) către producătorul sud-coreean LG Chemical dar și către General Motors, producătorul mașinilor electrice Volt. Astfel, după ani întregi de cercetare, Argonne începea să câștige din ce în ce mai mulți bani din vânzarea licențelor pentru NMC, o veste îmbucurătoare din moment ce trei președinți la rând: Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama acordaseră finanțări pentru cercetările litiu-ion, animați de optimismul generat de mașinile electrice.