Description
Volumul de proza narativa al trilogiei Literatura romana pentru elevi contine eseuri structurate ale operelor epice incluse in manualele si programele scolare pentru invatamantul preuniversitar, precum si eseuri structurate despre creatiile narative ale autorilor canonici.
Cartea incepe cu Fundamente ale culturii romane, insemnand Originile si evolutia limbii romane, si este structurata in cele doua mari componente culturale: literatura populara si literatura culta. Curentele culturale - Umanismul, Iluminismul, Romantismul, Realismul, Naturalismul, Traditionalismul, Modernismul, Avangardismul, Neomodernismul si Postmodernismul - si perioadele literare - Pasoptismul, Marii Clasici, Perioada interbelica si Perioada Postbelica - sunt definite si exemplificate cu cronicarii si scriitorii reprezentativi, reflectate in eseurile structurate ale operelor emblematice, insumand aproximativ 85 de creatii narative. Constructia personajelor literare - cu trasaturi, statut psihologic/social, modalitati de caracterizare si episoade ilustrative - exista in finalul fiecarui eseu structurat.
Volumul cuprinde - in premiera pentru literatura scolara - eseuri inedite, intitulate paralele literare, sinteze literare si studii de caz, care includ opere sau teme interesante si importante, cu siguranta necesare in procesul de invatamant. Stilul este accesibil elevilor, explicativ si ilustrativ, astfel incat ei sa inteleaga esenta, continutul, particularitatile operelor literare si sa poata reda - oral sau scris - o analiza pertinenta si corecta a ideilor oricarei creatii narative, in conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor.