Description
În acord cu diferitele perspective asupra gândirii critice, lucrarea abordează problematica gândirii critice din perspectiva educațională și a relației acesteia cu atitudini sociale ce țin de implicarea civică a elevilor. Prin analiza literaturii de specialitate și prin intermediul cercetărilor întreprinse, autoarea aduce o contribuție deopotrivă teoretică și empirică în sfera gândirii și a conștientizării critice, plecând de la experiențele cadrelor didactice, de la identificarea nevoilor sau a carențelor elevilor, prin conturarea unor strategii educaționale centrate pe dezvoltarea gândirii critice și a comportamentului social. De asemenea, această lucrare subliniază importanța includerii sferei afective în actul educațional, în general, și îndeosebi atunci când finalitatea acestuia este de a forma abilități sociale și civice.
Cartea se adresează atât preuniversitarilor, universitarilor, cât și publicului larg, oferind o viziune asupra practicilor actuale, dar și strategii clare ce pot fi utilizate în sala de clasă pentru dezvoltarea gândirii și a conștientizării critice.
«Lucrarea pune în discuție o temă complexă și dificilă, prea puțin explorată în sfera cercetării educaționale din spațiul românesc, dar de mare actualitate, dacă ne raportăm la schimbările rapide și fără precedent pe care le traversează omenirea, ce presupun o reconsiderare profundă a viziunii asupra educației, care trebuie să se centreze pe formarea unor abilități și competențe noi de învățare, precum: gândirea critică, adaptabilitatea, capacitatea de a rezolva probleme complexe și de a lua decizii, creativitatea, cooperarea etc.
Autoarea situează, astfel, întregul demers de cercetare, de la documentare la studiile investigative, în contextul acestei necesități, de a schimba mentalitatea pedagogică și, implicit, prioritățile în procesul didactic, conferind educației un rol social bine determinat. Ideea care străbate întreaga lucrare, conferindu-i coerență, unitate și consistență, este aceea că gândirea critică joacă un rol esențial în formarea spiritului civic prin dezvoltarea competențelor sociale ale indivizilor.» (Prof. univ. dr. Mariana Momanu)