Description
MIRELA RETEGAN e o voce puternică a generației sale. Este exemplul perfect al mamei care își recunoaște imperfecțiunile și povestește cu umor și sinceritate maximă despre cum i s-a schimbat viața când Maya, fata ei, a devenit adolescentă. Experiența, optimismul, relaxarea și inteligența emoțională au făcut-o pe Mirela Retegan un lider în comunitatea educației non formale. Ea răspunde firesc întrebărilor pe care și le pun părinții adolescenților de azi, își recunoaște greșelile și vorbește onest despre perioada atât de complicată în relația copil-părinte.
Mirela Retegan este fondatorul companiei de evenimente Zurli, antreprenor de succes, antrenorul părinților cu o comunitate on-line extrem de puternică, și realizator de programe la Europa FM.
LIVIANA TANE e scriitoare, cititoare, călătoare, mamă. Jurnalistă și veșnic generatoare de idei și proiecte – unii îi zic „soloprenoare“. Susține schimbarea prin educația practică și îi încurajează pe tineri să-și transforme pasiunile în carieră. A lansat SMARTSCHOOLING, un proiect de consiliere și orientare în carieră pentru liceeni.
Fondator al THE WRITING SCHOOL, susține ateliere de storytelling și scriere creativă pentru toți pasionații de povestiri. Crede în puterea scrisului care ne păstrează spiritul viu într-o lume digitală.
Jurnalist cu 15 ani de experiență în televiziune, coordonator de campanii și proiecte speciale la televiziuni ca Digi24 și Realitatea TV și unul dintre puținii jurnaliști români bursieri CNN, crede că viața fără comunicare nu e posibilă și că cea mai mare calitate a unui om de comunicare este să știe să asculte, rol pe care și l-a asumat și în calitatea de coautor al volumului de față.
Și pentru că iubește oamenii și îi place să le asculte și să le scrie poveștile, face „Ocolul Lumii în 100 de cărți“ (The Writing Journey). Călătorește des prin marile orașe ale lumii pe urmele marilor scriitori pe care îi iubește. Îi puteți urmări aventura pe blogul ei, livtane.ro.
Când am început să lucrăm la volumul de față, ne-am imaginat că știm totul despre ei. Nu facem toți același lucru? Nu presupunem că, doar pentru că am fost cândva la vârsta lor, suntem deținătorii adevărului absolut și nimic nu ne poate surprinde când e vorba despre copiii noștri adolescenți? Că avem răspunsuri la orice întrebare?
Poate că cea mai mare surpriză pe care ne-a rezervat-o experiența Fii de partea mea! a fost să ne demonstreze cât de departe suntem de cele care eram acum 20-25 de ani și câte straturi de ignoranță despart lumea noastră de lumea lor de azi. Cum să le poată pătrunde pe toate o voce în formare? Cum să mai putem să ne ascultăm unii pe alții dacă nu le îndepărtăm împreună, cu răbdare, unul câte unul?
Fii de partea mea a fost antidotul suficienței noastre, a fost oglinda pe care ne-au pus-o în față cele câteva zeci de tineri cu care am stat de vorbă pe parcursul scrierii acestei cărți. Nu ne-a plăcut mereu ce am văzut în reflexia ei, dar, oricât de dureros de profundă ar fi fost experiența, am reușit să o ducem până la capăt doar ca să ne bucurăm pe deplin de rezultat.
Ne-am amintit că înainte să știm trebuie să aflăm, că înainte să răspundem trebuie să ascultăm și că înainte să cerem trebuie să oferim ceea ce ne dorim cu toții cel mai mult: încredere. Cartea de față este cel mai elaborat exercițiu de încredere la care am fost provocate vreodată. El ne-a condus acolo de unde ar trebui să ne tragem mereu energia creativă: la vârsta întrebărilor, a căutărilor și a certitudinilor absolute. Ne-am regăsit vocea adolescenței și le am dăruit-o lor, celor care trăiesc azi această vârstă. Sperăm să-i ajute să pătrundă mai ușor straturile de ignoranță care-i despart, uneori fără voie, de adulții care-i iubesc.
Fii de partea mea! Mic tratat de suportare a hormonilor la adolescenți nu e scrisă de cercetători, dar e rezultatul unor experimente complexe. Nu pune probleme, dar oferă răspunsuri…
Pentru părintele care încă se enervează în fața ușii închise a camerei în care copilul își ascunde universul și își cere răspicat dreptul la intimitate, cartea este un bilet de călătorie în timp. Respiră adânc și amintește-ți de tine la vârsta pe care o are azi copilul tău.
Pentru adolescentul care alege să tacă atunci când părintele îi pune întrebări (nu există vreun adolescent care să nu fie convins că adulteza este cea mai grea limbă de pe planetă, pe care n-o s-o vorbească niciodată pentru că, firește, el n-o să fie așa când o să fie mare!), cartea este un dicționar.
Pentru toți ceilalți, cartea este o cerere de prietenie. Pentru că indiferent dacă te regăsești într-o categorie sau în cealaltă, cu siguranță ești parte din lumea adolescenților. Fără să știi, fără să vrei sau fără să fii mereu conștient de asta, devii model, influențezi decizii, schimbi vieți.
Alege să Fii de partea mea!