Description
Lucrarea a rămas în manuscris timp de mai multe decenii, fiind publicată în România abia după 1990. Maria Şalaru, cu a cărei strădanie a fost publicată această carte la Chişinău, susţine că „Biblia în versuri este dedicată tuturor vârstelor, dar mai ales tinerilor, ca izvor nesecat de înţelepciune”.
Numele poetului român Vasile Militaru, cunoscut mai mult publicului prin activitatea sa din perioada interbelică, este legat de condamnarea în 1959, în timpul prigoanei comuniste, în cadrul unui lot de 14 inculpaţi. A fost arestat la 8 ianuarie 1959, când organele Securităţii au descins la domiciliul său şi i-au confiscat manuscrisele, care au fost mai târziu incendiate. În vârstă de peste 73 de ani, Vasile Militaru a fost condamnat, prin sentinţa nr.390 din 20 iunie 1959 a Tribunalului Militar Craiova, la 20 ani de temniţă grea, 10 ani degradare civică pentru „crimă împotriva uneltirii sociale”, 12 ani închisoare corecţională pentru deţinere de publicaţii interzise şi confiscarea averii, după cum menţiona Vasile Novac, în cartea sa „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură. Opresiunea culturii tradiţionale române în timpul dictaturii comuniste” (Fundaţia Culturală Memoria, Piteşti, 2006). La puţin timp după pronunţarea sentinţei, la 8 iulie 1959, poetul a trecut la cele veşnice, la Penitenciarul Ocnele Mari.
Vasile Militaru a dovedit şi o aleasă trăire creştină, atât prin misiunea depusă în sprijinul Bisericii, cât, mai ales, prin creaţiile literare cu un foarte puternic simţământ religios, după cum se arată în cartea „Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist” (Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2007). Lucrarea „Psaltirea în versuri” a lui Vasile Militaru, apărută în 1933, la Bucureşti, a fost premiată de Academia Română. La întocmirea acesteia, Vasile Militaru s-a folosit de tălmăcirile mitropolitului Nicodim al Moldovei, al preoţilor profesori Vasile Radu şi Gala Galaction, de Biblia abatelui A.Crampon şi cele 3 volume de „Note şi meditaţiuni asupra psalmilor” ale episcopului Gherasim Timuş al Argeşului. A mai scris rugăciuni pentru copii, câteva volume de fabule, poezii etc.