Description
Proza scurtă e un gen literar ce întrunește câteva specii tradiționale, de la schiță la nuvelă și povestire.
Genul scurt narativ este nu doar un atelier în care se antrenează viitorii romancieri, ci o întreprindere cu acte în regulă, maeștrii adevărați producându-se insistent pe acest domeniu al bijuteriilor narative, Marc Twain, Edgar Poe, Cehov, Maupassant, Caragiale, O. Henry, Borges sau Mircea Nedelciu fiind exemplele la îndemână.
Antologatorul a pus în capul mesei principiul valoric, obținând o salbă de nuvele românești exemplare, dar a apelat și la principiul reprezentativității (temporale și spațiale), imposibil de ocolit într-o lucrare dedicată nuvelei românești ab origine.
O altă reprezentativitate ține diversitatea stilistică. Vom regăsi aici texte pe teme intelectuale și teme țărănești, texte realiste și texte cu elemente fantastice, proze cu filon postmodernist-textualist.
Astfel, volumul va putea fi consultat de cititorii novice, dar și de tinerii care au în spate deja un bagaj de lecturi. În felul acesta, volumul poate fi utilizat și în exercițiile de creative writing, propunând o varietate de modele de scriere.
Volumul este adresat, în primul rând, tineretului studios, elevi, liceeni, studenți, profesorilor de literatură română, dar și tuturor cititorilor împătimiți de narațiunea artistică, în special de genul scurt narativ.