Description
Scriitor de atitudine, traducător laborios, poet, dramaturg, folclorist și publicist polemic, Constantin Negruzzi este, întâi de toate, un prozator talentat și original, autor al primelor schițe și nuvele romanești. Critica literară îi recunoaște unanim meritul de a fi întemeiat narațiunea artistică națională, revenindu-i întâietatea și în promovarea discursului epistolar în proză. Mai mult chiar, Negruzzi poate fi considerat primul nostru prozator, autor de texte artistice, fie ficțiuni pure, proze romantice și istorii romanțioase, fie descrieri documentare, reflecții asupra trecutului și asupra existenței umane. Maestru al cuvântului, de la care a învățat toată proza românească ulterioară.
În Negru pe alb, prozatorul optează pentru scrisul dezinvolt și pentru o abordare francă a subiectelor. Disertațiile pe diverse teme reunesc narațiunea captivantă și descrierea sobră, reflecția fugară și secvența reportericească, evocarea istorică și tabloul inspirat din prezentul imediat, inflexiunea didactico-moralizatoare și scena hilară – toate potențate de umor, ironie, parodie, ludic sau de citat și notă livrescă. Nu este doar scriitorul, ci și omul de cultură care a stat la baza edificării patrimoniului nostru spiritual astăzi operele sale literare fiind citite și citate de școală și universitate, de mediul literar și artistic. Ciclurile de proze: Amintiri de junețe, Fragmente istorice și Negru pe alb (scrisori la un prieten) sunt paradigmatice pentru oricine se interesează de istoria literaturii române în textele sale exponențiale.
Volumul selectează câteva dintre prozele de referință ale lui Negruzzi, precum și, integral, ciclul Negru pe alb.
Cartea e însoțită de o prefață semnată de Margareta Curtescu, doctor în filologie și este adresată profesorilor, studenților, elevilor, precum și tuturor cititorilor de proză scurtă.