Description
Volumul de față este al doilea dintr-o serie, proiectată de autoare, menită să reunească studiile și articolele pe care le-a publicat, în decursul timpului, în diverse periodice, lucrări colective, acte ale unor congrese sau conferințe etc.
Realizate dintr-o perspectivă interdisciplinară, ce constituie, de altfel, sursa de bază a originalității cercetărilor de pragmatică ale Sandei Golopenția, contribuțiile pun în relație pragmatica și dialectologia ori analiza contrastivă, sau pragmatica și domenii, la rândul lor, interdisciplinare, cum ar fi etnolingvistica sau geolingvistica. Studiile pun în circulație idei și concepte originale (variația pragmatică regională, specificul etnolingvistic al actelor locuționare, tipologia informatorilor folosiți în cercetările de teren din perspectiva acțiunii comunicative, utilizarea notației conversaționale ca revelator pragmatic etc.).
Lucrarea prezintă un interes deosebit, sub aspect teoretic, metodologic și aplicativ, nu numai pentru cei interesați de domeniul pragmaticii, ci și pentru specialiști cu preocupări în domenii înrudite: dialectologie, etnologie, științe ale comunicării, limbi moderne aplicate etc.