Povestea ce urmează este asemenea unui pahar umplut pe jumătate. Depinde de dumneavoastră să spuneţi dacă el este pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Suntem oare condamnaţi să fim la coada Europei? Sau, oare, avem o capacitate de regenerare uriaşă, în măsură să ne salveze din greşelile pe care le facem?
Poate că şi astăzi mai avem, totuşi, o şansă.
Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea comuniştilor români? Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tânără pe nume Cătălina Toderiu să intre în galeria eroilor naţionali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit în România preşedinţii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei
l-a plimbat în caleaşca regală pe Nicolae Ceauşescu? Sau de ce s-a dus acesta din urmă
într-o vizită în Iran, în chiar ultimele sale zile de viaţă?
Acestea şi alte întrebări îşi regăsesc aici un răspuns. Singura concluzie a acestor pagini este şi cea mai simplă: Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată.
Iar, pentru unii dintre noi, aceasta o face să fie cea mai frumoasă poveste din toate câte există.
Adrian Cioroianu este Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de două decenii. E autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman.
Colaborează constant cu publicaţiile periodice şi cu televiziunile din România.
A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România.
Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman; în prezent, lucrează la scenariul unui documentar istoric în serial pentru Televiziunea Română.
Şi toate acestea şi pentru că, în copilărie, i-au plăcut poveştile. Mai întâi numai poveştile, apoi guma de mestecat şi poveştile, apoi romanele lui Jules Verne şi poveştile, apoi benzile desenate şi poveştile, apoi Istoria şi poveştile, apoi Marylin Monroe şi poveştile, apoi parfumurile şi poveştile… În prezent trăieşte el însuşi o poveste frumoasă: are un fiu admirabil şi iubeşte o femeie admirabilă. (va urma)
Adulter cu smochine şi pescăruşi, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2012.
Epoca de aur a incertitudinii. America şi China, ideile şi Primăvara arabă, Clio, Clausewitz şi Lady Gaga la începutul secolului XXI, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2011.
Visul lui Machiavelli. 150 de poveşti despre lucruri pentru care aţi putea renunţa la Paradis, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010 şi versiune ebook, 2013.
Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. 1), Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2009 (ediţia a II-a, în pregătire; volumul 2, de asemenea în pregătire).
Istorie, eroi, cultură politică, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 2008.
Sic transit gloria. Jurnal subiectiv al unui cincinal în patru ani şi jumătate, 2000–2004, Ed. Polirom, Iaşi, 2006.
Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2005 (ediţia a II-a, 2007) şi versiune ebook, 2013.
Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste, Curtea Veche Publishing & L’Agence universitaire de la francophonie, Bucureşti, 2004 (ediţia a II‑a, 2005).
Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane, Ed. Polirom, Iaşi, 2002.
Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2001.
Name | Contacts | Stoc |
---|---|---|
Magazin 403 | Chisinau , Str. Puşkin, 22 078 747 403 | Stock limited |
Livrare gratis de la 250 lei in raza orasului Chisinau.
Livrare Moldova gratis de la 700 lei in afara razei orasului Chisinau.
Suport pentru clienti pe telefon si email .
079 545 544
Plata cu card securizat
Achitarea prin intermediul bancii