Oписание
Cunoscând locul important pe care îl ocupă matematica în cadrul obiectelor de învăţământ şi faptul că exercită o influenţă variată asupra dezvoltării psihice a elevilor, am ales spre cercetare o temă la acest obiect.
VIAŢA CUPRINDE MATEMATICĂ ÎNTOCMAI CUM AERUL CUPRINDE OXIGENUL.
Nimănui nu-i mai poate fi azi străină gândirea matematică care este cea mai în măsură să ofere capacităţi de abstractizare, flexibilitate, strânse legături cu viaţa. Matematica este un element de neînlocuit în cultura omului modern şi nu trebuie transmisă ca o ştiinţă gata făcută, ci ca un mod de gândire.
Vrem sau nu vrem, viaţa din jurul nostru, se bazează pe matematică. De la tabla înmulţirii, indispensabilă oricui, de la cumpărarea unei paste de dinţi, la folosirea cardului pentru achitarea unor plăţi şi până la luarea unei decizii oricât de importante ar fi ea.
În mod indirect matematica ne este utilă în căutarea unor argumente pentru judecăţile pe care le facem, oricând şi oriunde. Ea ne dezvoltă gândirea independentă. Ne dezvoltă deprinderea de a lucra independent, de a argumenta afirmaţiile pe care le facem, dorinţa de a înţelege totul.
În matematică nu se lucrează doar cu mintea, pasiunea este motorul activităţii. Numai ceea ce se dobândeşte prin efort propriu are temeinicie, numai o rezolvare prin mijloace proprii te determină să încerci tensiunea şi bucuria triumfului descoperirii.
Ca urmare a acestei constatări şi în străduinţa mea de a traduce noul curriculum, am căutat să folosesc în actul didactic acele strategii care să-i activeze pe elevi, să-i determine să persevereze, dându-le încredere în forţele proprii prin încurajări permanente.
Deosebit de importantă mi-a fost cunoaşterea particularităţilor psihopedagogice ale elevilor. Aceasta pentru că finalităţile urmărite, metodele şi procedeele aplicate, conţinuturile acţionează asupra elevului nu în mod nemijlocit, ci filtrate prin atitudinea lui faţă de acestea, prin prisma particularităţilor sale individuale. De asemenea, am evitat uniformizarea lor şi am adoptat deseori strategii de diferenţiere, căutând să creez fiecărui elev situaţii favorabile învăţării.
Am acordat o atenţie deosebită perfecţionării metodico-pedagogice de specialitate, planificării şi desfăşurării lecţiilor, diversificării formelor de organizare a procesului de învăţământ în vederea antrenării elevilor la activităţi variate şi mobilizatoare, care să determine flexibilitatea şi să dezvolte procesele intelectuale, afective şi volitive.
Pornind de la aceste considerente, lucrarea doreşte să demonstreze că utilitatea metodelor active în lecţiile de matematică, reprezintă o cerinţă fundamentală, cu multiple valenţe formative în dezvoltarea operaţiilor gândirii, cale care duce la creşterea randamentului şcolar.
Colaborând aspecte din experienţa proprie cu cele din literatura de specialitate, am desprins în lucrarea de faţă, câteva aspecte care mi-au reţinut atenţia prin tangenţele pe care le au cu subiectul temei de cercetare.
La vârsta mică copiii învaţă unele tehnici elementare ale activităţii intelectuale. Interesul pentru studiu se află într-o stare incipientă.
Interesul pentru matematică, se cultivă prin conţinutul învăţământului matematic, prin dezvăluirea secretelor matematice, prin activitatea matematică. Copiii de vârstă mică dau o nuanţă afectivă întregii lor activităţi, de aceea însuşirea temeinică a cunoştinţelor depinde în mare măsură de modul cum sunt prezentate acestea, de strategia didactica folosită , cât şi de pregătirea cadrului didactic.