Oписание
Citind Enciclopedia De Ce? veţi putea afla:
- de ce iubirea este amară şi nemiloasă;
- de ce oamenii vorbesc limbi diferite;
- de ce drapelul nostru are trei culori;
- de ce numărul 13 este considerat cu ghinion;
- de ce unii adolescenţi consumă droguri;
- de ce timpul zboară atât de repede;
de ce unii oameni afirmă că există extratereştri;
.. şi încă multe lucruri utile şi interesante.
Enciclopedia De Ce? va deveni neapărat şi cartea de referinţă a dirigintelui de clasă, oferindu-i un material educativ-cognitiv bogat pentru ora de diriginţie.
”Să ştiţi, iubiţii mei cititori, că de mult voiam să scriu un „Ghid de orientare în viaţă". Acum m-am decis să alcătuiesc această enciclopedie „De ce?" pe ale cărei pagini să vă dau răspunsuri la întrebările care vă frământă. încerc să vă scriu despre toate lucrurile frumoase din lume care merită să le căutaţi şi să le cunoaşteţi, şi de toate lucrurile urâte din lume de care trebuie să vă feriţi. încerc să vă aduc laolaltă toată experienţa de viaţă a mea, a bunicilor, a cunoscuţilor, a unor necunoscuţi, ca să citiţi, să învăţaţi, să nu suferiţi, să nu faceţi alegeri greşite.
Dar voi, copiii, nu prea puneţi preţ pe experienţa părinţilor, pe sfaturile lor. Voi doriţi să vă croiţi propriul drum în viaţă, să descoperiţi singuri lumea. Şi nici nu bănuiţi că ne sfâşiaţi inima de câte ori aveţi o experienţă neplăcută sau suferiţi. Acesta este cursul firesc al vieţii.
Dar eu nu m-am lăsat învins; am stat, nopţile, în faţa calculatorului, să vă fac totuşi acest ghid (De ce? - ce titlu minunat pentru el!) şi poate măcar din respect pentru munca mea, într-o zi, îl veţi citi.” - Autorul
Recenzie
”E prima enciclopedie din Republica Moldova, în care este prezent şi activ factorul curiozităţii copiilor, sub formă de întrebare-frământare, dar şi factorul educativ-cognitiv al unui scriitor şi al unei edituri, sub formă de răspuns-îndrumare. Astfel, mai mulţi copii, din mai multe generaţii, vor găsi răspunsurile la proverbiala întrebare „de ce?" Mă bucur şi eu, sincer, de parcă, în sfârşit, copila de odinioară va găsi în bibliotecă cartea mult dorită. Copilăria mea, dar şi a altor copii, având o carte care adună mai multe răspunsuri, nu va umbla împovărată de întrebări...” - Claudia Partole, scriitoare