Oписание
Cititorii îl cunosc pe Huckleberry Finn din Aventurile lui Tom Sawyer. Acum Huck, posesorul unei averi bunicele, e luat în custodie de cucernica doamnă Douglas și e silit să se „civilizeze“ cizelându-și înfățișarea, purtările și vorba. Dar și mai rău pentru Huck e să fie ținut captiv de propriu său tată, un bețivan violent. Când se hotărăște să fugă cu o plută pe Mississippi, avându-l companion pe negrul Jim, fugit și el de la stăpână, Huck pornește într-una dintre cele mai pitorești călătorii povestite în literatura universală: un șir de aventuri tenebroase, în care întâlnește tot felul de ticăloși, escroci, farisei și în care el, cu sufletul său bun, trebuie să aleagă între bine și rău și să învingă prejudecățile și ipocrizia societății. La fel, cu Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain a avut de luptat cu cenzura și cu dezaprobarea unei Americi conservatoare, dar asta este uneori soarta capodoperelor prea îndrăznețe pentru timpurile lor.
Mark Twain (1835–1910), scriitor, eseist și umorist american. Născut în statul Missouri, Samuel Langhorne Clemens, a părăsit școala la 12 ani, fiind nevoit să își câștige existența după moartea tatălui său. A dus o viață aventuroasă și a călătorit peste tot în Statele Unite ale Americii, fiind tipograf, căutător de aur, pilot de vapoare pe Mississippi, corespondent de presă în timpul războiului civil american, când și-a luat și pseudonimul literar sub care a devenit celebru ca scriitor: Mark Twain. Romane importante: Prinț și cerșetor (1881), Aventurile lui Tom Sawyer (1884), Un yankeu la curtea regelui Arthur (1889).
„Toată literatura americană modernă vine dintr-o carte a lui Mark Twain numită Huckleberry Finn… Tot ce s-a scris în America de acolo vine. Nu a existat nimic înainte. Nu există nimic la fel de bun de atunci.“ Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură